Orientačné buzoly pre PSNR

Pridané: 06.09.2024 / 19:26

Bol som poprosený o foto zdokumentovanie orientačnej buzoly z príslušenstva k radaru
PSNR-1 (1RL125) , tak som to nafotil, spolu z buzolou zo súpravy radaru PSNR-5 (1RL133), ktorú sa mi podarilo taktiež zohnať.
Ich účel a použitie je u obidvoch prístrojov úplne rovnaké, líšia sa len spôsobom upínania (montáže) na tripod antény. PSNR-1 má jednoduchú rybinovú kónickú montáž, zatiaľ čo PSNR-5 má uchytenie do drážky pomocou skrutky.
Buzolou upevnenou na trojnožku (tripod) sa nastavuje/orientuje stupnica konzoly na magnetický sever. Počas orientácie je potrebné mať anténu od trojnožky vzdialenú minimálne 5m, nakoľko anténa obsahuje silný magnet a došlo by k ovplyvneniu správneho nastavenia.
Rozmer buzoly je 20x105mm, je s odklápacím vekom so zrkadlom, s krycím sklíčkom magnetickej strelky.
Strelka je zavesená na ihle a pomocou skrutky v spodnej časti buzoly je možná jej aretácia (pre prepravu a skladovanie). Celok je samozrejme vyrobený z nemagnetických materiálov.
Ako vidno na fotkách, u buzoly pre PSNR-1 mám poškodenú skrutku (a chýbajúcu aretačnú dorazovú matičku), a už aj zrkadielko je v pokročilom štádiu rozkladu.
Bližšie technické údaje (napríklad presnosť strelky, alebo presné označenie) tohto typu buzoly bohužiaľ nemám k dispozícii, v prípade zistenia ich doplním.

Drobné odlišnosti, spôsobené hlavne rokmi výroby vidno na fotkách.

Fotogaléria (13)

Štatistiky

Návštev celkovo: 48720

Návštev týždeň: 309

Návštev dnes: 10

Podpora

Náklady stránky na rok 2024 Vyzbierané/Cieľ
3 € / 110 €

Odkazy

www.hodosik.sk www.zelenavlna.com www.wftw.nl www.om3kdx.webnode.sk www.cryptomuseum.com http://rf-10.nazory.cz/